Print Recipe
Μαρμελάδα ροδάκινο
Η μαρμελάδα ροδάκινο είναι μια από τις πιο νόστιμες σπιτικές μαρμελάδες. Η ευωδιαστή μαρμελάδα ροδάκινο φυλακίζει το άρωμα του καλοκαιρινού φρούτου και διατηρεί τη γεύση του. Γλυκιά και δροσερή είναι ιδανική για το πρωινό και για μικρά γεύματα. Συναρπάζει με το ζωηρό της χρώμα σε έντονες αποχρώσεις του πορτοκαλί.
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Μερίδες
8
Συστατικά
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Μερίδες
8
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε κομματάκια. Αφήνουμε μόνον ένα με τη φλούδα του για πιο απαλή υφή.
  2. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ώσπου σε λίγα λεπτά αρχίζει να λιώνει. Τότε προσθέτουμε τα ροδάκινα κι ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  3. Έχουμε διαθέσιμα καθαρά κι αποστειρωμένα βάζα (διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία αποστείρωσης στις σημειώσεις της συνταγής).
  4. Κάθε 5' ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας κι ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα. Εντωμεταξύ, έχουμε διαθέσιμο τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Σε 15' περίπου ξεκινά ο βρασμός. Μόλις ξεκινήσει να βράζει η μαρμελάδα, την ανακατεύουμε άλλη μια φορά κι έπειτα την αφήνουμε να βράσει για 5'. Σε αυτήν τη φάση ελέγχουμε και με θερμόμετρο, αν διαθέτουμε, ιδανική είναι η θερμοκρασία 105°C.
  5. Προσθέτουμε το λεμόνι. Αφαιρούμε λίγο από το ζουμάκι της μαρμελάδας που σε αυτήν τη φάση βράζει και το τοποθετούμε σε ένα μπωλ. Ανακατεύουμε το ζουμάκι με το άγαρ άγαρ. Όταν διαλυθεί τελείως η σκόνη, χύνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα με τη μαρμελάδα. Αφήνουμε να βράσει 2'-3' ανακατεύοντας διαρκώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Όσο κρυώνει η μαρμελάδα πήζει (το άγαρ άγαρ όταν είναι βραστό είναι ρευστό, όταν κρυώνει τελείως πήζει). Στην συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε λίγο, για να πήξει η μαρμελάδα χωρίς όμως να έχει όψη ζελέ, για πιο ωραίο αποτέλεσμα.Βάζουμε λιγο σε ένα πιατάκι, όταν κρυώσει, τραβάμε με ένα κουταλάκι γραμμές αν αργούν να σβηστούν είναι ένδειξη ότι έδεσε.
  7. Τοποθετούμε την καυτή μαρμελάδα στα καυτά αποστειρωμένα βάζα λαμβάνοντας προφυλάξεις (διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία αποστείρωσης και γεμίσματος των βάζων στις σημειώσεις της συνταγής).
Συνταγή σημειώσεις

Zero Waste

Η αρχή του καλοκαιριού είναι η εποχή συγκομιδής και απόλαυσης των ροδάκινων. Μπορούμε, όμως, να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου μετατρέποντας το σε μαρμελάδα. Όσο πιο αρωματικά τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε τόσο πιο ευωδιαστή η μαρμελάδα που θα παράξουμε. Στη φιλοσοφία του zero waste, καλόν είναι να μην πετάμε τα ελαφρώς χτυπημένα, τα ώριμα ή και τα όχι και τόσο όμορφα, με σημάδια ροδάκινα και με αυτά χρησιμοποιώντας να φτιάξουμε αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα που θα σας ενθουσιάσει με την απίθανη γεύση της. Επίσης, εάν διαθέτουμε και μερικά μαλακά ή και χτυπημένα νεκταρίνια ή και βερίκοκα μπορούμε να τα καθαρίσουμε και να τα προσθέσουμε κι αυτά στη μαρμελάδα. Αφαιρούμε τα χαλασμένα μέρη και τα κομμάτια με αλλοιωμένη γεύση γιατί θα χαλάσουν το τελικό αποτέλεσμα, αν υπάρχουν, επιλέγουμε τα καλά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη μαρμελάδα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων.

Διαδικασία αποστείρωσης βάζων για τη μαρμελάδα

Για να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα μας, καλόν είναι να την τοποθετήσουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Η διαδικασία έχει ως εξής: Πλένουμε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα ξεπλένουμε καλά με βραστό νερό λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να μην καούμε. Ανάβουμε τον φούρνο στους 100°C, στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα με το στόμιο πάνω στην πετσέτα για 20'. Τα γεμίζουμε όπως είναι ζεστά με ζεστή μαρμελάδα (για να μην υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας και σπάσει το βάζο) μέχρι επάνω το χείλος, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα για να κρυώσουν. Ένα σημάδι ότι πέτυχε η διαδικασία είναι να τραβηχτεί το μέσον του καπακιού του βάζου, όταν κρυώσουν, λίγο προς τα μέσα και να σχηματισθεί ένα μικρό βαθούλωμα. Αν δε βαθουλώνει, τότε διατηρούμε στο ψυγείο για άμεση κατανάλωση. Αν πετύχει και σχηματισθεί το μικρό βαθούλωμα, τότε αποθηκεύουμε το βάζο με τη μαρμελάδα σε ένα δροσερό ντουλάπι. Επίσης όταν έχει πετύχει κάνει χαρακτηριστικό ήχο στο άνοιγμα. Μετά το άνοιγμα ενός βάζου μαρμελάδας, πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

Άγαρ άγαρ

Το άγαρ άγαρ είναι φυτικής προέλευσης και προέρχεται από εκχύλιση φυκιών. Χρησιμοποιείται ευρέως αντί ζελατίνης ή άλλης μορφής πηκτίνης. Είναι λοιπόν φυτικό προϊόν κι όπου θέλουμε να δέσουμε την υφή προσθέτουμε πολύ λίγο σε σκόνη. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σημείωση

Αυτή η μαρμελάδα γίνεται σε πολύ λίγο χρόνο, αλλά απαιτεί την προσοχή μας. Ειδικότερα, όταν λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια-χαμηλή φωτιά πρέπει να ανακατεύουμε διαρκώς γιατί καραμελώνει πολύ γρήγορα. Αν τύχει να καραμελώσει ελαφρώς η ζάχαρη σε κάποιο σημείο ελάχιστα, δεν πειράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά  και προσθέτουμε τα φρούτα, η οξύτητα των φρούτων μπορεί να διαλύσει την καραμέλα που μόλις ξεκίνησε ελαφρώς να σχηματίζεται.


Μαρμελάδα ροδάκινο

Post navigation


Απάντηση